Seriál deníku Aha! o nejkrásnějších zámcích a hradech v Česku pokračuje opět ve Středočeském kraji, který lákavými památkami přímo oplývá.
 

Vydejte se s námi na gotickou zříceninu Točník či Žebrák. Hudební nadšence potěší rodiště skladatele Antonína Dvořáka v Nelahozevsi a romantiky rozlehlý park u průhonického zámku.

Nejexkluzivnější památkou z našeho dnešního výběru je zámek v Lánech, který je však jako letní prezidentské sídlo otevřen jen dvakrát za rok.

Zámek Nelahozeves

Otevírací doba: Duben – říjen (kromě pondělí 9 – 17).Vstupné: Plné 95 Kč, snížené 50 Kč, rodinné 200 Kč.Co je k vidění: Lovecká expozice doplněná o sbírku střelných zbraní, ukázky nábytku z paroží a lovecké trofeje.Kulturní tip: Jarní hrnčířské slavnosti se konají 16. a 17. dubna a jsou spojeny s ochutnávkou vín.Zajímavost: V obci naleznete rodný dům skladatele Antonína Dvořáka. Koná se tu festival Dvořákova Nelahozeves.

Zámek Roztoky u Prahy

Otevírací doba: Celoročně středa – neděle (10 – 18).Vstupné: Plné 50 Kč, snížené 30 Kč, rodinné 130 Kč.Co je k vidění: Renesanční svatební síň, salon ve stylu biedermeieru, expozice k vývoji zámku.Kulturní tip: Od 21. dubna začíná výstava Čtyřlístkománie, která je věnována legendárnímu dětskému časopisu Čtyřlístek.Zajímavost: Dlouhodobá výstava přibližující osobnost české malířky a grafi čky Zdenky Braunerové

Zámek Veltrusy

Otevírací doba: Duben – červen, září (víkendy, svátky 9 – 16.45), červenec, srpen (denně kromě pondělí 9 – 16.45).Vstupné: Plné 90 Kč, snížené 50 Kč, rodinné 230 Kč.Co je k vidění: Historické kočáry z přelomu 19. a 20. století a expozice věnovaná lovu a myslivosti šlechty.Kulturní tip: Zítra se zde koná akce Svatební inspirace plná lákavých nápadů pro nevěsty.Zajímavost: Natáčel se tady fi lm Babí léto s Vlastimilem Brodským.

 

Hrad Kokořín

Otevírací doba: Duben (víkendy 9 – 16), květen, září (kromě pondělí 9 – 16), červen – srpen (kromě pondělí 9 – 17).Vstupné: Dospělí 70 Kč, studenti, důchodci 40 Kč, děti 30 Kč.Co je k vidění: Dominantou je 38 metrů vysoká věž a palác s dobovým nábytkem či zbraněmi. Kulturní tip: Výstava unikátních pohlednic, fotografi í i tiskovin o Kokořínsku let 1888 – 1972. Zajímavost: Hrad navštívil básník Karel Hynek Mácha či Johann Wolfgang Goethe.

Zámek Lány

Otevírací doba: Zámek je běžně nepřístupný. Letos si ho můžete prohlédnout jen na výročí úmrtí prezidenta Masaryka, a to 14. září.Vstupné: Zdarma.Co je k vidění: Na hřbitově v obci je pochován T. G. Masaryk a jeho rodina. Je zde i Masarykovo muzeum.Kulturní tip: Příjemnou procházku nabídne upravený park s rybníkem a skleníky.Zajímavost: Zámek je oblíbeným letním sídlem českých prezidentů. Součástí je i zámecká obora s chovem daňků a jelenů.

Zámek Benátky nad Jizerou

Otevírací doba: Muzeum Benátky květen – září (kromě pondělí 9 – 17), Muzeum hraček duben – červen, září (kromě pondělí 9 – 16.30), červenec, srpen (denně 9 – 16.30).Vstupné: Základní 30 Kč, snížené 15 Kč. Co je k vidění: V Muzeu Benátky najdete expozici o alchymii a v Muzeu hraček exponáty od r. 1860.Kulturní tip: Pro děti je připravena prohlídka s interaktivním programem.Zajímavost: Pobýval tu astronom Tycho Brahe či skladatel Bedřich Smetana.

Hrad Žebrák

Otevírací doba: Duben, květen, září (víkendy, svátky 10 – 16), červen (víkendy, svátky 10 – 17), červenec, srpen (kromě pondělí 9 – 18).Vstupné: Plné 30 Kč, zlevněné 15 Kč.Co je k vidění: Model velkolepé královské přestavby hradu na konci 14. století, temná hladomorna a hlavně atraktivní věž, ze které je krásný výhled na hrad Točník. Kulturní tip: 6. srpna se na louce pod hradem bude konat punkový festival Old Punx Fest.Zajímavost: Hrad vlastnil Karel IV. i Jan Lucemburský.

Hrad Točník

Otevírací doba: Duben (víkendy, svátky 10 – 16), květen, září (kromě pondělí 10 – 17), červen – srpen (kromě pondělí 9 – 18).Vstupné: Plné 70 Kč, zlevněné 50 Kč.Co je k vidění: Hrad, který založil Václav IV., sice patří k nejmladším českým hradům, ale zato k největším. Chovají tady medvěda Jardu.Kulturní tip: 29. 4. až 1. 5. se zde konají pravěké dny, které vás přenesou do doby lovců mamutů.Zajímavost: Natáčela se tady část fi lmu Kytice podle balad Karla Jaromíra Erbena.

Zámek a park Průhonice

Otevírací doba: Denně duben (7 – 19), květen – září (7 – 20).Vstupné: Dospělí 50 Kč, děti, studenti, důchodci 25 Kč, rodinné 100 Kč.Co je k vidění: Unikátní park s osmi tisíci rododendrony, rybníky a loukami z roku 1885, jehož stezky mají dohromady asi 23 kilometrů! Kulturní tip: 16. dubna se od 9 hodin koná Jarní běh Průhonickým parkem.Zajímavost: Točily se tady pohádky S čerty nejsou žerty či Koloběžka první.

Zámek Žleby

Otevírací doba: Duben (víkendy, svátky 9 – 16), květen, červen, září (kromě pondělí 9 – 16), červenec, srpen ( kromě pondělí 9 – 17).Vstupné: Základní 130 Kč, snížené 90 Kč, rodinné 340 Kč.Co je k vidění: Ukázka dobové hygieny na šlechtickém sídle, sklepení, Velká věž, anglický park.Kulturní tip: 23. až 25. dubna šermířská představení z doby mušketýrů a markytánek a velikonoční trhy.Zajímavost: Zámek si zahrál v pohádce Nejkrásnější hádanka.